Osho: İnsan Kendinin Aynasıdır

Birkaç kişinin tavsiye etmesi üzerine Osho'nun iki kitabını aldım. "İnsan Kendinin Aynasıdır" aforizmalarla dolu incecik bir kitap. Hayata dair kafa yormalarım sonucu oluşturduğum dünya görüşüme benzer şeyler okudum, yeni bir şeyler bulamadığım için çok heyecanlandırmadı beni. Yine de benzer fikirleri derli toplu cümleler içinde görünce  paylaşmak istedim. Hem ben söylesem dinlemezsiniz zaten, illa Hintli bir guru yazmalı. Tabii ya, Tansu kim ki zaten...

"Siz özgürlüğünüzden feragat ettiğiniz müddetçe toplum da size her şeyi verir. Size saygınlık verir, hiyerarşinin içinde, bürokraside önemli mevkilere gelmenizi sağlar. Fakat bunları vermesi için tek bir şeyi elden bırakmanız gerekir, o da özgürlüğünüz, bireyselliğinizdir. Kalabalığın içindeki bir sayı haline gelmeniz gerekir. Kalabalık kendinin parçası olmayan kişiden nefret eder. Kalabalık içinde bir yabancı olduğunu fark edince gerginlik yaşar, çünkü yabancı bir soru işareti haline gelir."

"Bir insanı suçlu hissettirmedikçe psikolojik olarak köleleştirmeniz mümkün değil. Suçluluk hissi olmadıkça onu belirli bir ideolojiye, belirli bir inanç sistemine hapsetmeniz imkansız. Fakat onun zihninde suçluluk hissini yarattığınız anda, içindeki cesareti tamamen teslim almış, içinde var olan maceracılığı tamamen yok etmiş olursunuz; artık onun kendi çabasıyla bağımsız bir birey olma ihtimalini tamamen baskılamışsınız demektir. Suçluluk fikriyle onun içindeki potansiyeli neredeyse öldürmüş olursunuz. Suçluluk onu bir mesihe, dini bir öğretiye, Tanrı'ya, cennet ve cehennem kavramlarına, bu ve benzeri her ne varsa hepsine bağımlı kılmaya mecbur eder."

"Varoluşta en sıra dışı şey sıradan olmaktır. Herkes sıra dışı olmak ister, bu çok sıradandır. Fakat sıradan olmak ve sıradan biri olarak rahat etmek, inanılmaz derecede sıra dışı bir şeydir. Hiçbir hınç beslemeden, şikayet etmeden, neşeyle, ki varoluş tamamen böyledir, sıradanlığınızı kabullenebilirseniz kimse sizin büyük mutluluğunuzu bozamaz. Kimse onu sizden çalamaz, elinizden alamaz. Böylece her nerede olursanız olun, büyük bir mutluluk içinde olursunuz."

"Bir başına olmak öyle güzel ki... Kimsenin sınırlarınızı geçmemesi, kimsenin sizi hor görmemesi, herkesin sizi kendi başınıza bırakması ve sizin de onları kendi başlarına bırakmanız öyle güzel ki..."

"Unutmayın ki sadece deneyimlediğiniz şeyler size aittir."