Erasmus günlükleri.

Merhaba.

Bugün itibariyle Frankfurt Oder'de 1. ayımı doldurmuş bulunmaktayım.

Frankfurt Oder, Polonya sınırında küçük bir şehir. Lokasyon olarak benim için harika, küçük bir yer olduğu için her yere yürüyerek gidebiliyorsun, ulaşım kolay ve konforlu, canın sıkılırsa 45 dakikada Berlin'desin -ki Berlin ayrıca bahsedilmesi gereken bambaşka bir diyar, 7/24 her yerin açık ve alışverişin ucuz olduğu Polonya'nın Slubice isimli kasabasına yürüyerek geçmek 10 dakika!


Kaldığım yurt harika, Almanya'da öğrenci olacaksınız yurt seçeneğini değerlendirin derim, yurtlar çoğunlukla oldukça iyi. Evden hiçbir farkı yok, çok daha ucuza belki de daha iyisinde kalabilirsiniz.
Almanya ile ilgili sevdiğim şeyler; Sosyal Devlet kavramı epey gelişkin, buradaki insanların gelecek ile ilgili kaygısı ya da stresi yok, statü önemli bir kavram değil, zaten neredeyse herkes aynı standartlarda yaşıyor, diğer Batı Avrupa ülkelerine göre her şey daha ucuz, ulaşım mükemmel, aynı eyaletin civar şehirlerine gitmek öğrenci kartıyla ücretsiz, geri dönüşüm mantığı harika. Her plastik şişenin ambalajında geri dönüşüm işareti var ve her markette bu şişeleri atabileceğiniz bir makine mevcut. Her plastik şişe için 25 cent alıyorsunuz ve bu rakam Almanya için hiç de az bir meblağ değil. Birkaç şişeyle ücretsiz bir bira alabilirsiniz! :)

Ulaşıma harcamadığım zaman ile birçok şey için zamanımın kaldığını farkettim, bu zamanı şu sıra tembellik için harcamış olsam da, spor yapmak ve de almanca öğrenmek için daha fazla vakit harcamayı planlıyorum.

Daha önce Almanya'nın batısında bulunmasaydım Almanlar ile ilgili genel ön yargılara katılabilirdim lakin Batı Almanya ile burası oldukça farklı. Bu şehirdeki Almanlar'ın iletişime çok açık olmadığını ve de yabancı sevmediklerini söyleyebilirim. İngilizce bilmiyor ya da konuşmak istemiyorlar ama iyi tarafından bakacak olursanız bu durum sizi Almanca öğrenmeniz için zorluyor.


Buraya gelirkenki planım, çok gezmek, güzel arkadaşlıklar edinmek, çok dans etmek, fotoğrafçılık yeteneklerimi geliştirmek ve de yurt dışında yaşam ile ilgili fikir sahibi olmaktı. Bakalım kaçını istediğim düzeyde gerçekleştirebileceğim.

Erasmus günlüklerimi paylaşmayı ve daha sık yazmayı düşünüyorum.
Görüşmek üzere!
Tansu